Ekologia i zdrowy tryb życia – lubię to!

Potrzeba zareagowania na problem braku ekologicznego trybu życia wśród społeczeństwa jest przez nas cały czas obserwowana. Żyjemy aktualnie w czasach kryzysu, gdzie żywność jest bardzo droga jednak cały czas marnowana i wyrzucana przez ludzi. Przechodząc obok śmietników widzimy jak wiele jedzenia trafia do kosza. Wiąże się to z brakiem umiejętności zaplanowania odpowiednich zakupów oraz przygotowywania zdrowych i pożywnych potraw z zakupionych produktów. Z rozmów z rówieśnikami i dorosłymi wynika, iż nie mają oni świadomości oraz wiedzy, że dzięki zmianie stylu życia nie tylko zyskają zdrowie ale też więcej oszczędności w swoim portfelu.

Chcielibyśmy w ramach inicjatywy dotrzeć z edukacją ekologiczną do jak największej ilości osób. Mimo, iż przykład zazwyczaj wychodzi od dorosłych to tym razem chcemy poprzez ucznió1) naszej szkoły dotrzeć do ich całych rodzin oraz społeczności lokalnej gminy Dywity. Najszerszym w skali działaniem będzie wydanie e-booka promującego ekologiczne zakupy, techniki i metody na dłuższą żywotność żywności oraz przepisy, które pomogą
w utrzymaniu tej postawy. E-book będzie całkowicie darmowy i dzięki umieszczeniu na stronie fundacji, stronie szkoły podstawowej Dywity oraz stronie Gminy Dywity dotrze do każdego jej mieszkańca. Oprócz tego e-book zostanie wydany w wersji papierowej
i zostanie udostępniony w Gminnej bibliotece oraz w Szkole tak aby trafił także do osób starszych oraz nieposiadających Internetu. Nasza akcja edukacyjna rozpocznie się promocją w mediach społecznościowych gdzie poinformujemy naszych rówieśników
o naszej inicjatywie i zachęcimy do wzięcia w niej udziału. Następnie zaprosimy młodzież
i nauczycieli naszej szkoły na instalację przedstawiająca tygodniowe zmarnowane jedzenie
z jednego gospodarstwa domowego. Zachęcimy społeczność szkolną oraz lokalną do gotowania w sposób ekonomiczny o ekologiczny poprzez warsztaty i degustację kulinarną. Całą inicjatywę zakończymy publikacją wcześniej wspomnianego e-booka. Zakładamy, iż poprzez naszą pracę wolontarystyczną w ramach inicjatywy uda nam się wyedukować 50% jej mieszkańców.

Cel główny inicjatywy:

Wyedukowanie jak największej ilości osób na temat racjonalnego gospodarowania żywnością poprzez gotowe materiały edukacyjne, warsztaty kulinarne, degustację oraz instalację edukacyjną.

Cele szczegółowe inicjatywy:

  1. Zmiana postrzegania ekologicznego trybu życia wśród dorosłych i rówieśników.
  2. Zapewnienie dostępu do eko-edukacji osobom z Gminy Dywity.
  3. Zmniejszenie ilości marnowanej żywności przez mieszkańców gminy Dywity.
  4. Wzrost świadomości odbiorców inicjatywy odnośnie racjonalnego dysponowania żywnością.
  5. Uświadomienie zagrożeń płynących z marnowania żywności.
  6. Wzrost ilości osób mających umiejętność planowania posiłków w sposób ekologiczny.
  7. Uwrażliwienie społeczności lokalnej na problemy z marnowaniem żywności w Gminie Dywity.

Zapraszamy do pobrania biuletynu:

Zapraszamy do pobrania naszego darmowego e-booka.